Levi-Sherwood-Red-Bull-X-Fi Levi Sherwood kicked off his Red Bull X-Fighters season in style at Dubai (© Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool)

Druga utrka Red Bull X-Fighters svjetske turneje održat će se na najvećoj stazi do sada, Glen Helen, Kalifornija.  

Otvaranje sezone u Dubaiju donijelo je nekoliko iznanađenja. Budući da trenutni šampion Danny Torres još traži pravu formu nakon prošlogodišnje operacije stopala i da su neki od vodećih takmičara bili odustni (npr.Nate Adams i Robbie Madison), mnoga nova lica su imala priliku da iznenade i postignu dobar rezultat. 

Sigurno je da pobjednik iz Dubaija, Levi Sherwood (Novi Zeland) nije jedno od iznanađenja. Uostalom, svima je poznato da Levi posjeduje veliki repertoar trikova i nevjetovatnu sposobnost da ih izvodi otkačenije od drugih takmičara. Upravo ta sposobnost ga je učinila ljubimcem publike i sudija. 

U pripremi za takmičenje, Sherwood je proveo dosta vremena sa organizatorima, razgovarajući o promjeni formata utrka (promjena se odnosi na četvrtfinale utrke- takmičari smiju izvesti samo šest trikova). Upravo je u ovoj fazi takmičenja Sherwood porazio Danny Torresa, jer Španac nije uspio izvesti svoj posljednji trik prije isteka vremena. 

Nakon toga, Sherwood je bio nezaustavljiv. U polufinalu je porazio Josha Sheehana, koji se oporavljao nakon povrede leđa, a u finalu je s lokoćom pobijedio Rob Adelberga. 

nullLevi Sherwood will be in his element at Glen Helen (© Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool) 

Ovi rezultati možda sugerišu da se Leviju posrećilo jer se takmičio protiv neiskusnih i nedovoljno oporavljenih takmičara, ali prava istina je da ga je do pobjede dovela besprijekorna izvedba i veliki repertoar trikova. Tačnije, njegov nevjerovatni „Dead Body Shaolin Flip“ koji je izveo u finalu bio je pravi pokazatelj njegove dominacije u Dubaiju. 

Uprkos tome, još jedan element je išao u korist Sherwooda u Dubaiju, a to je veličina staze. S obzirom da je zauzimala veliki dio Jumeirah plaže, staza u Dubaiju je poprilično velika, a upravo na takvim Sherwood postiže najbolje rezultate. Njegove dvije najimpresivnije pobjede, one u Moskvi i Londonu 2010. godine, su ostvarene na prostranim stazama. 

„Ne znam zašto je tako“, rekao je Levi prošle godine. „Prije su mi se sviđale manje staze, ali sam sada promijenio mišljenje. Volim velike staze u kojima mogu da vozim svojim stilom, a da pri tome ništa ne forsiram.“ 

Glen Helen, koja će biti najveća staza ikada u Red Bull X-Fighters svjetskoj turneji, svakako će pružiti dovoljno prostora. Iako zbog izmjena u takmičenju ubuduće neće biti previše vremena i prostora za „lutanje“, Sherwood je spreman. On je nedavno završio vlastitu stazu u rodnom Novom Zelandu i priznao je da je namjerno napravio stazu sličnu onima u Red Bull X-Fighters svjetskoj turneji..

nullDany Torres can’t be dismissed at Glen Helen (© Naim Chidiac/Red Bull Content Pool) 

Kao što vidimo, Levi Sherwood je spreman za utrku, ali ko su drugi favoriti? Sigurno je da niko ne smije otpisati trenutnog šampiona Torresa. Nakon lošijeg nastupa u Dubaiju, Španac je imao mjesec dana da trenira za utrku u SAD, tako da možemo očekivati njegove najbolje trikove. 

Budući da će Sheehan, Mat Rebeaud i Blake Williams biti odsutni, priliku da slavi imaće Andre Villa. Nakon prošlogodišnje nesreće u Poljskoj, Norvežaninu su rekli da vjerovatno više nikada neće moći voziti, ali Villa se vratio i ostvario sjajno peto mjesto u Dubaiju. S obzirom na ovakav povratak, možemo očekivati odličan nastup Ville u Kaliforniji. 

nullJavier Villegas could provide an upset at Glen Helen (© Naim Chidiac/Red Bull Content Pool) 

Iznenaditi bi mogao i Javier Villegas. Čileanac je mnogo napredovao u proteklih nekoliko godina, a njegovi rezultati iz 2011. godine (bio je šesti, deveti, sedmi i četvrti u utrkama u kojima se takmičio) i treće mjesto u Dubaiju ove godine su dokaz da se radi o odličnom vozaču. 

Osim navedenih, teško je zamisliti da neko iznenadi. Sigurno je da bi Todd Potter mogao proći dalje iz druge runde, ali po svemu sudeći trebala bi ovo biti borba između Torresa i Sherwooda, a ukoliko Levi ponovi sjajni nastup iz Dubaija, mogao bi povećati prednost na prvom mjestu Red Bull X-Fighters svjetske turneje 2012. 

 

Učesnici druge utrke Red Bull X-Fighters svjetske turneje, Glen Helen, Kalifornija, SAD

1 - Dany Torres - Španija
2 - Martin Koren - Češka Republika
3 - Andre Villa - Norveška
4 - Wes Agee- SAD
5 - Nick Dunne - SAD
6 - Eigo Sato - Japan
7 - Rob Adelberg - Australija
8 - Maikel Melero - Španija
9 - Levi Sherwood - Novi Zeland
10 - Todd Potter - SAD
11 - Javier Villegas - Čile
12 - Tom Pages - Francuska  

 

Uoči naredne Red Bull X-Fighters utrke u Glen Helen 12. maja, Ronnie Renner je sa prijateljima posjetio lokaciju u Kaliforniji koja se smatra mjestom nastanka freestyle motokrosa. Pogledajte kako su se oni zabavljali...

 

 

 

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji