Julien Dupont at the favelas Guilber Hidaka/Red Bull Content Pool

 

Smještena na nadmorskoj visini od 530 metara, favela Vidigal je mjesto iz kojeg se već dugo pruža najljepši pogled na Rio de Janeiro. Uprkos tome, ovaj pogled je decenijama bio privilegija pojedinaca izvan Vidigala, dok je većina od 13,000 stanovnika ove favele živjela u teškim uslovima. 

Međutim, od kraja 2011. godine, stanje se značajno promijenilo zahvaljujući naporima vojne policije koja preuzima kontrolu nad favelama Ria od krijumčara drogom. 

Budući da se sigurnosna situacija u ovim dijelovima grada popravlja, sve više stranaca se usuđuje posjetiti ova područja, a jedan od posljednjih je freestyle trials vozač Julien Dupont. Francuz, poznat po svojim akrobacijama u gradovima širom svijeta, priznao je da je dugo bio zaintrigiran idejom o vožnji kroz favelu, ali se na taj korak nije odlučio iz sigurnosnih razloga.

 

 

 

„Prije nego što sam došao svi su mi kući govorili da ne idem u favele, da je preopasno. Sada sam ovdje i uopšte nije opasno. Ljudi su veoma prijateljski raspoloženi, postoji jako dobra vibra.“, objasnio je 32-godišnji Francuz iz Lyona. „Ovo je nevjerovatno mjesto za moj stil vožnje. Gdje god da pogledate, tu su stepenice, zidovi, krovovi i slično. To je kao veliko igralište za mene.“ 

Trodnevna posjeta Riu dio je Red Bull Trial X Sessions 2012 eventa i ostavila je snažan utisak na Duponta i lokalno stanovništvo. „Zaista je nevjerovatno da sada možemo ugostiti čovjeka poput Juliena u Vidigalu.“, izjavio je oduševljeni predstavnik zajednice William Santos, lokalno poznat kao „Shakespeare“ zbog svog rada u pozorištu. „Gledao sam Juliena kako vozi i za mene to nije sport, već čista umjetnost.“


 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji