Giniel de Villiers Heiko Mandl/Red Bull Photofiles

Prije dvije godine Giniel de Villiers napravio je nevjerovatan uspjeh osvojivši titulu najboljeg na Dakar Rellyju. Prošle godine je bio drugi, a sljedeće sezone opet će dobiti ponovo priliku da se dokaže. Giniel u svom blogu govori o tome kako se vratio u Južnu Ameriku nakon što se Volkswagen Race Touareg povukao...

Očigledno je da sam bio razočaran kad se Volkswagen povukao iz Dakara. Vijest je bila još teža zato što nismo znali konačnu potvrdu sve do juna.

'Do sada sam imao odlične uspjehe sa mojim suvozačem, Dirkom von Zitzewitzom, tako da će biti odlično vratiti se u utrku s njim'

Srećom bio sam u mogućnosti raditi nešto s Toyotom u Južnoj Africi u oktobru. Zadovoljan sam jer ponovo radim s Glynom Hallom koji je bio zadužen za Nissan Motorsport kad sam ja osvojio četiri South Africa Tournig Car šampionat, Off Road titule i kad sam se takmičio u svom prvom Dakar Rallyju. Ranije smo imali dosta zajedničkih uspjeha, međutim, ovo s Toyotom je totalno drugačiji izazov.

Imao sam i uspjeha sa mojim njemačkim suvozačem, Dirkom von Zitzewitzem, tako da će biti odlično vratiti se u utrku s njim. Ranije smo često zajedno vozili uključujući i pobjednu u kojoj smo zajedno uživali prije dvije godine na Dakaru u Južnoj Americi.

VW Tourage je bio automobil koji je vožen na Dakaru i koji je bio u potpunosti testiran, Toyota Hilux još nije u toj fazi. Mi možemo pokazati veliki potencijal s Hiluxom kad je isprobamo u Južnoj Africi i Namibiji. Hilux ima benzinski motor, dok je Tourage bio dizel, ali bez obzira na to i dalje je to automobil koji je lako voziti. Mislim da će ta nova pravila oko goriva koja će biti predstavljena na Dakaru staviti baš u fokus bitku između dizela i benzinaca.

Imam povjerenja u Hilux, već se pokazao kao dobar automobil u pustinjama. Ali, još uvijek moramo raditi na testiranjima kako bismo dosegli novo top automobila na Dakaru. Glyn Hall je iskoristio svo iskustvo kako bi kreirao automobil u koji ćemo vjerovati da će se moći takmičiti tako da iznimno radujem zanimljivim utrkama.

Natjecanje u rallyju se uvijek vrtilo u krug, ali ove godine mislim da će biti drugačije. BMW X-Raid tim je izgleda u dobroj formi i imaju odlične automobile. Stéphane Peterhansel je naš glavni suparnik u njegovoj Mini.

Mi smo u novom automobilu i to će biti prvi Dakar u njemu, pa stoga moramo biti realistični kad su u pitanju naše šanse. Bilo bi previše da očekujemo debitantsku pobjedu. Moj cilje je završiti među prvih pet i možda uz dobru dozu sreće možda se naći na pobjedničkom podijumu.

Kao i uvijek ja ću ući u utrku s jasnim planom napada. Iskustvo mi govri kako je bolje da se donese takva odluka kako rally bude napredovao. Dakar je pun iznenađenja i sad idemo u Peru po nove izazove. Nadam se da ćemo imati konkurentne utrke i da će svi vozači biti zdravi.
 

Slijedite Giniela na 2012 Dakar Rallyju na stranici posvećenoj ovoj pustinjskoj avanturi.

Više?

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji