170410SC05 (c)Getty Images for Red Bull New York

Igrajući za University of Akron, koji danas važi za jedan od najboljih fakulteta u američkoj College ligi, Zeničaninu Siniši Ubiparipoviću otvorila su se vrata da nastupa u elitnoj nogometnoj ligi SAD-a. Na draftu MLS-a izabrali su ga New York Red Bullsi. Tada je isticao kako je ispunio svoj dječački san.

Ovaj nogometaš rođen je 1983. godine i nastupa u veznom redu. Relevantna nogometna lica koja prate pomenutu ligu puni su hvale za njegove partije. Za Redbull.ba govorio je o svom, već sada, bivšem klubu, američkom nogometu, karijeri, Henryju i bh. reprezentaciji.

Bili prvaci Zapadne konferencije

S obzirom na posljednje događaje zanimalo nas je kako mu je bilo u New Yorku.
“Tamo sam proveo četiri lijepe godine. Bilo je uspjeha, ali i dana kojih se nerado sjećam. Za vrijeme provedeno u navedenom klubu samo smo jednom propustili play-off , a jedne godine smo dotakli vrh u Zapadnoj konferenciji. Nažalost, izgubili smo u finalu. Istakao bih još da sam za te četiri godine promijenio isto toliko trenera. Svakako, to je uticalo na činjenicu da nismo imali kontinuitet dobrih igara”, kaže Siniša.
 

Osvrnuo se i na fanove kluba.
“Navijači su malo drugačiji nego bilo gdje na svijetu. Pošto je nogomet tek nedavno privukao malo veću pozornost, onda se sa sigurnošću može reći da tu nema nekih vatrenih tifoza. Pristalice se pridobiju tako što tim pobjeđuje ili ima nekoliko zvučnih imena. New York Red Bullsi imaju odličnu podršku. Kao i svi drugi navijači uvijek su tražili pobjede. To je bila dodatna motivacija za igrače, naročito kada se izgradio novi stadion. Težili smo da im ispunimo želje, ali su često očekivanja bila nerealna. Naime, tražili su da se pobijedi svaka utakmica, što ponekad nije izvodljivo”.
 

Zvijezde sa Starog kontinenta dolazit će u SAD

Ubiparipović je prokomentarisao dolazak Henryja u MLS.
To je, bez sumnje, pozitivno uticalo na ekipu. Francuz je donio pobjednički mentalitet i način kako se treba postupati kao profesionalni igrač. Iako nas to nije dovelo do titule itekako je važno imati takvog nogometaša.

Henry je pravi lider.

Njegovim dolaskom klub je napravio dobar potez, a i liga je mnogo profitirala. Naime, to je putokaz drugima da mogu angažovati ponajbolje igrače iz Evrope. Mislim da će u narednom periodu biti dolazak još nekih zvijezda sa Starog kontinenta. Već se spominju Klose, Ze Roberto, Seedorf…”.
 

Naglasio je da postoji mogućnost da karijeru nastavi u Kaliforniji.
“Dolaskom Márqueza i Henryja znao sam da ću teško izboriti mjesto u udarnoj postavi. Osim toga, tu postoji jedan određeni pritisak da oni, jednostavno, moraju igrati. Na korektan način smo se dogovorili da ja promijenim sredinu. Postoji nekoliko klubova koji su zainteresovani za moj usluge među kojima je Los Angeles Galaxy. Tu je prvi šef struke moj bivši trener - Bruce Arena. On je nekada vodio i američku nogometnu reprezantaciju. Vidjet ćemo šta će se dešavati”.
 

Na kraju je prokomentarisao i nastupe bh. reprezentacije.

“Mislim da smo favoriti za prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi. Imamo prilično jake suparnike u Francuskoj i Rumuniji. Međutim, bh. reprezentacija ima velike šanse za odlazak na kontinentalnu smotru 2012.godine”, završio je Ubiparipović.
 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji