Gary Connery

Britanski kaskader Gary Connery postao je prvi čovjek koji je izveo skydive sa visine od 730 metara i sigurno sletio bez upotrebe padobrana. 

Gary Connery, 42-godišnji veteran 880 skydivea, 450 base skokova i zvijezda desetina filmova i televizijskih serija, iskočio je iz helikoptera i sletio na područje prekriveno sa 18,600 kartonskih kutija i tako postao prva osoba koja je skočila sa te visine i preživjela bez upotrebe padobrana. 

Cijeli let od skoro 1,5 kilometara trajao je manje od jedne minute i odobren je tek nakon što su vremenski uslovi bili savršeni. Connery je nakon iskakanja padao tri sekunde prije nego je postigao brzinu od 130 kilometara na sat.

Kako bi preživio let morao je raširiti krila na svom posebno dizajniranom odijelu 60 metara od mjesta slijetanja i time je smanjio brzinu leta na 80 kilometara na sat.

Sletio je na gomilu kartonskih kutija uz oduševljenje nekoliko hiljada posmatrača, a na zemlji su ga dočekali supruga i članovi porodice.  

Connery, koji je radio na filmovima kao što su Die Another Day, The Beach, Batman Begins i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, je izjavio da je ovo bio „nevjerovatan osjećaj.“ 

„Osjećam se sjajno.“, rekao je novinarima Gary nakon leta. „Čudan je ovo osjećaj. Nevjerovatan. Potpuno sam oduševljen.“

Video klip ovog skydivea pogledajte ovdje.

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji