Levi Sherwood - The Winner of Red Bull X-Fighters London 2010 (c) B. Gardi - redbullxfighters.com

Novozelanđanin Levi Sherwood u subotu je podigao na noge publiku u londonskom Battersea Power Stationu pobijedivši na petoj stanici Red Bull X-Fighters svjetske turneje 2010 u britanskoj prijestonici. Pred 30 000 fanova u nekadašnjoj termoelektrani, 19-godišnjak je zadržao hladnu glavu izvodeći trik za trikom u svom jedinstvenom stilu. Nate Adams (SAD) i Dany Torres (Španija) zauzeli su ostala dva mjesta na pobjedničkom postolju, dok se vodeći u ukupnom poretku Andrè Villa morao zadovoljiti razočaravajućim devetim mjestom.

Dok je kiša sipila u Londonu u subotu uvečer, bilo je samo pitanje vremena kada će staza početi da se raspada, uzrokujući klizave odskoke i sve mekša prizemljenja. “Naveče nismo mogli ići do krajnjih granica – bilo je preopasno” – objasnio je Amerikanac Nate Adams, koji je zauzeo drugo mjesto. Kako su svi vozači imali koristi od istih uslova na suhoj stazi u popodnevnim kvalifikacijama, odlučeno je da će ti rezultati biti i finalni.

Uprkos kišnim uslovima, Battersea Power Station je na veče spektakularne FMX akcije bio rasprodan do posljednjeg mjesta. “Fanovi su ponovo zapalili plamen u staroj elektrani na ugalj” – bio je zadovoljan trećeplasirani Danny Torres (Španija). Ljubimac publike Robbie Maddison, čuven po svom skoku preko londonskog Tower Bridgea 2009. godine, završio je desetom mjestu nakon teškog pada u kvalifikacijama.

U ukupnom poretku, Nate Adams (305 bodova) i Levi Sherwood (290 bodova) približavaju se trenutnom vodećem Andrè Villi (310 bodova). “Ovo je nevjerovatno” – komentirao je Levi “Rubber Kid” Sherwood, koji je sada svega 20 bodova iza Andrè Ville. “Daću apsolutno sve od sebe na posljednjem turniru i pokušati da zbacim Villu sa vrha.”

Posljednji turnir Red Bull X-Fighters svjetske turneje 2010 biće premješten na stadion Flamino, olimpijski stadion iz 1960. godine i stadion italijanske reprezentacije u ragbiju. Ova promjena pruža dostojno finale sezone i sjajnu predstavu za italijanske fanove, omogućavajući još veću stazu i prisustvo više fanova posljednjem turniru sezone – ali takođe zahtjeva i jedan dodatni dan i promjenu kalendara. Posljednja stanica Red Bull X-Fighters svjetske turneje održaće se 2. oktobra na stadionu Flaminio u Rimu.


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji