Stratos-In-Salzburg Art Thompson, Felix Baumgartner and Joe Kittinger (© Jarg Mitter/Red Bull Content Pool)

U vrijeme pauze od priprema za Felixov rekordni skok, ovaj neustrašivi sportista odveo je ekipu Red Bull Stratosa u Austriju u jednu od posljednjih posjeta svom rodnom mjestu. 

Bila je ovo ugodna sedmica za Felixa Baumgartnera budući da je posjetio svoj rodni grad Salzburg, kako bi proslavio rođendan sa porodicom i prijateljima prije nego što izvede svoj historijski Red Bull Stratos skok krajem ove godine. 

U pratnji Felixa su bila dva ključna čovjeka tima Red Bull Stratos, mentor i trenutni rekorder Joe Kittinger i tehnički direktor projekta Art Thompson 

Slike Joe Kittingera kako iskače iz svoje kapsule na visini od 31,000 metara 1960. godine ostavile su ljude bez daha i otvorile novo poglavlje u oblasti istraživanja svemira. Od tog dana, niko nije uspio dostići ovaj nevjerovatni uspjeh Amerikanca. Danas, više od 50 godina kasnije, Kittinger je odlučan da pomogne Felixu da ostvari svoj san. „Ako bilo ko može to učiniti, to je sigurno Felix.“, rekao je Kittinger. „Želimo da pomjerimo granice u putovanju u svemir, i na veoma smo dobrom putu da to ostvarimo.“ 

„Joe i Art su postali dio moje porodice.“, izjavio je Felix. „Oni me smiruju i daju mi neophodno samopouzdanje. Veoma sam sretan što mogu da im pokažem odakle potičem.“ 

nullArt Thompson, Felix Baumgartner and Joe Kittinger (© Jarg Mitter/Red Bull Content Pool)

Joe i Art su bili oduševljeni posjetom Austriji. „Feliks nam je mnogo govorio o svom rodnom mjestu, a sada shvatam i zašto.“, rekao je nasmijani Thompson za vrijeme obilaska starih letjelica u poznatom Red Bull Hangaru 7. 

Nakon toga Kittinger, Thompson i Baumgartner su posjetili prelijepi bijeli dvorac sa kojeg se pruža pogled na Salzburg te su prošetali starim gradom da bi potom krenuli u obilazak helikopterom kojim je upravljao Felix. Pri tome su imali priliku da uživaju u prirodnim ljepotama ovog kraja, a posebno ih je zadivio Baumgarterov „trening centar“- stijena Drachenwand. 

 

Nakon slijetanja u obližnjem Leogangu kako bi ručali u tradicionalnoj planinskoj kolibi, Kittinger i Thompson su se u petak pridružili Baumgartneru u restoranu Scalaria na obali jezera Wolfgang na proslavi Felixovog 43. rođendana. 

Baumgartner su uskoro vraća u SAD kako bi izveo drugi testni skok, koji je planiran za ovo ljeto. 

Za više informacija o Red Bull Stratosu klikni ovdje.


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji