Red Bull Storm Chase Red Bull Content Pool

Olujno vrijeme sa vjetrovima jačine 10 Bofora i sukob čovjeka sa prirodom može značiti samo jedno - Red Bull Storm Chase 2012, gdje će se 10 najhrabrijih takmičara upustiti u vožnju svog života.

Najzahtjevnije windsurfing takmičenje svih vremena će nam omogućiti da saznamo ko je „šampion oluje“. Počevši od 1. maja, pozivamo vas posjetite redbullstormchase.com i da izaberete vaše omiljene destinacije za ovo takmičenje. Prijave za takmičenje traju do jula, kada će komisija izabrati 10 finalista, a od augusta do novembra traje globalna potraga za olujnim vremenom i velikim valovima!

Ekstremno visoki valovi i slaba vidljivost samo su neke od karakteristika olujnog vremena jačine 10 Bofora. Red Bull Storm Chase Europe je 2006. godine stvorio koncept jedrenja na dasci u olujnom vremenu, a 2012. godine ovaj event stiče globalni i takmičarski karakter.

 


Format takmičenja je jednostavan: 10 učesnika će se natjecati u prvoj misiji, nakon čega šest ide u drugu misiju. U posljednjoj misiji, za pobjedu će se takmičiti 4 najbolja učesnika. Kako bi se osigurali ekstremni uvjeti, Red Bull Storm Chase 2012 će se odvijati u periodu od četiri mjeseca, a takmičari sa svojom posadom moraju biti na licu mjesta 48 sati prije udara oluje. Utrka kreće kada vjetar dosegne brzinu od minimalno 100 kilometara na sat.

Red Bull Storm Chase će se održati u saradnji sa Professional Windsurfers` Association (PWA), a takmičenje će nadzirati sudac Duncan Coombs. „Red Bull Storm Chase je za nas ostvarenje sna. Umjesto da čekamo oluju, mi ćemo putovati širom svijeta tražeći najekstremnije oluje i valove. Učinit ćemo sve da pomjerimo granice ovog sporta.“, izjavio je Duncan Coombs.

Najbolji PWA surfer Klaas Voget (Njemačka), koji je učestvovao na prvom Red Bull Storm Chase takmičenju 2006. godine, izjavio je da je oduševljen novim formatom takmičenja: „Prvo takmičenje u Evropi bilo je fenomenalno. Sada imamo priliku da „lovimo“ oluje širom svijeta, što će omogućiti da se takmičenje odvija u najboljim uvjetima. Red Bull Storm Chase 2012 će biti krajnje izazovan.“

 

nullRed Bull Content Pool

   Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji