105197716KR132_F1_Grand_Pri.jpg

Sebastian Vettel je pobijedio, Mark Webber zauzeo drugo mjesto, a Red Bull Racing osvojio titulu u kategoriji konstruktora. Nije loše za jedan dan…

Pod blještavim brazilskim suncem tim – praktično svaki njegov član – je dugo nazdravljao šampanjcem serviranim ispred garaže poslije pobjede. I sve ovo nakon zanimljivog početka vikenda, kada je većina medija ocijenila da Red Bull Racing uopšte ne funkcioniše kao tim.

U utrci im je pomogao i prvi na startu, Nico Hulkenberg, kojeg su i Mark i Seb prestigli već u prvom krugu ali je još najmanje šest krugova nastavio biti nezgodna prepreka za dvojicu njihovih glavnih suparnika u borbi za titulu, Fernanda Alonsa iz tima Ferrarija i McLarenovog Lewisa Hamiltona.

Vettel i Webber potom su kontrolisali utrku sve do cilja, zahvaljujući impresivnoj strategiji, inžinjerskim odlukama i brzim izmjenama guma u boksu – zimske vježbe u boksu ove sezone su se isplatile. Ostatak vozača im se približio jedino u periodu kada je, nakon udara Vitantonia Liuzzija u zid, na stazi bilo sigurnosno vozilo.

‘Prije šest i po godina, gospodin Mateschitz je imao viziju, a danas smo je mi ostvarili’ – Christian Horner

I dok je Alonso pri kraju utrke pokušao napasti Markova vremena krugova, Australac se držao svog ritma i drugog mjesta. Buttonov proboj učinio je stvari interesantnijim, ali McLarenovo četvrto i peto mjesto nije bilo dovoljno da Red Bullu preotme titulu.

Komentari poslije utrke bili su usmjereni, kao što biste očekivali, ne nužno samo na današnju Sebovu pobjedu i Markovo drugo mjesto već na ukupan rad cijele ekipe, kako u Brazilu tako i u Milton Keynesu tokom šest proteklih sezona. Generalni direktor Red Bulla, Dietrich Mateschitz, rekao je kako je ovo ostvarenje sna koji je imao prije 10 godina, a šef tima Christian Horner odao je počast vlasniku tima.

“Okupili smo sjajnu grupu ljudi čiji su trud i predanost kolektivu urodili ovim rezultatom” – rekao je Horner. “Prije šest i po godina, gospodin Mateschitz je imao viziju, a danas smo je mi ostvarili – to je nevjerovatan osjećaj.”

Slavilo se sinoć u São Paulu, ali sada je već vrijeme da se svi vrate na posao jer Red Bull Racing i ostatak putujućeg cirkusa Formule 1 putuju za Abu Dhabi, gdje će postaviti svoje garaže za neizvjesno finale već do sada jako neizvjesne i uzbudljive sezone Formule 1.

Želiš saznati više?


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji