P-20120217-08394_HiRes_Felix_Tube.jpg

Da li je zaista moguće da čovjek probije zvučni zid u slobodnom padu? Evo sa čime se suočavaju stručnjaci Red Bull Stratos tima dok pokušavaju da pomjere granice u istraživanju svemira.  

Šta bi se desilo čovjeku koji pada prema Zemlji  brže od zvuka? Da li će svemirsko odijelo pružiti potrebnu zaštitu? Da li će GPS oprema raditi pravilno? Da li će padobran pružiti adekvatnu stabilnost? Diljem svijeta, stručnjaci još uvijek nemaju odgovore na ova ključna pitanja. Kao za svaki transportni sistem, i za slobodni let iz stratosfere potrebno je poduzeti sigurnosne mjere. Piloti i astronauti nastoje proširiti granice svog istraživanja, a otvaranjem objekata kao što su SpacePort America bliži se dan kada će obični ljudi moći putovati u svemir kao turisti! Rezultat Red Bull Stratos misije bi mogao biti razvoj novih sistema za sigurno spuštanje na zemlju. 

 

 
Šta predstavlja fraza „probiti zvučni zid“?

Probiti zvučni zid znači dostići i prestići brzinu kojom zvučni talasi putuju zrakom. Brzina zvuka zavisi od temperature: tamo gdje je zrak hladniji, zvuk putuje sporije. Na visini od 30,480 metara iznad nivoa mora, Felix Baumgartner će morati letjeti brzinom od 1,110 kilometara na sat kako bi dosegao brzinu zvuka. Ukoliko i dalje nastavi ubrzavati, njegov pad će biti supersoničan. 

Da li zaista postoji „zvučni zid“?

Ne, to je samo izraz koji se koristi od sredine 20. stoljeća. U to vrijeme su avioni ponekad iskusili izuzetnu nestabilnost kada bi se približili brzini zvuka. Danas znamo da je takva nestabilnost uzrokovana udarnim valovima koji nastaju pri letu koji dostiže brzinu zvuka. Ponekad se ti valovi sudare i rezultar je pojava slična eksploziji. Srećom, uticaj valova postaje manje ozbiljan na većoj nadmorskoj visini jer zrak postaje manje gust, a kada objekt probije zvučni zid let postane ugodan. 

Koje su opasnosti sa kojima se Felix Baumgartner mora suočiti u pokušaju da probije zvučni zid?

Tu spadaju: izuzetno niska temperatura, nedostatak kisika, mogućnost da se počne nekontrolisano okretati., atmosferski pritisak toliko nizak da bi bez zaštite došlo do „ključanja“ krvi. 

Šta će zaštitii Felixa Baumgartnera od ovih opasnosti?

Zaštita uključuje intenzivan trening koji će ga pripremiti za moguću nestabilnost- tim je razvio postepeni program u kojem Felix skače sa sve viših nadmorskih visina, te usavršavanje iskakanja iz kapsule kako bi postigao uravnotežen položaj. Oprema je takođe važna: inovativno svemirsko odijelo i  kaciga,  kao i padobran koji pomaže ukoliko dođe do nestabilnosti. 

Zašto Felix neće dostići terminalnu brzinu prije probijanja zvučnog zida?

Terminalna brzina, izraz poznat skydiverima, odnosi se na trenutak u kojem objekt koji pada prestaje ubrzavati. Otpor je jedan od ključnih faktora koji utiče na terminalnu brzinu. Skok na izuzetno visokoj nadmorskoj visini, gdje je zrak rijedak, trebao bi omogućiti Felixu da probije zvučni zid prije nego što dosegne gušći zrak koji će stvoriti otpor i na kraju dovesti do njegove terminalne brzine. Ipak, Felix će morati  ispraviti tijelo kako bi otvario što veće ubrzanje. 

Kako ćemo znati da li je Felix probio zvučni zid?

Oprema koju će Felix nositi na svom tijelu će prikupiti i snimiti potrebne podatke koje će pregledati Red Bull Stratos tim, ali i Fédération Aéronautique Internationale. 

Šta možemo naučiti iz probijanja zvučnog zida slobodnim padom?

Podaci prikupljeni o učincima supersoničnog slobodnog pada mogu biti koristan alat naučnicima koji nastoje da razviju sigurnosne sisteme za astronaute i pilote, kao i za buduće turiste u svemir. Tim Red Bull Stratosa će nastojati prikupiti što više podataka, a najbolju analizu dao je dr. Jon Clark: „Pokušavamo predvidjeti posljedice supersoničnog leta, ali to je zaista teško, jer niko nije to prije učinio.“

 

null

     

Ukoliko je računica tačna i ako Felix uspije kontrolisati svoj let, on će ubrzati od mirovanja do brzine zvuka tj. od 0 do 1,110 kilometara na sat, za 40 sekundi ili manje. 

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji