Red Bull Flying Bach - Bach Meets Breakdance © ErwinPolanc / RedBullContentPool

Tipke klavira daju ritam za energične pokrete, plesne vratolomije prate Bachovu fugu…Red Bull Flying Bach okrenuo je svijet naopako i spojio ono što se činilo nespojivim - klasičnu muziku i breakdance.

Europska turneja 2011. godine bila je rasprodana, a sada je vrijeme da najnevjerojatniji spoj kulturnog naslijeđa nadahne publiku diljem svijeta. Ansambl čiju osnovicu čine četverostruki breakdance prvaci, berlinska skupina Flying Steps, s predstavom Red Bull Flying Bach svjetsku turneju započinje 3. maja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a nakon Hrvatske slijedi još 12 zemalja Bliskoga Istoka, Azije i Europe.

Suprotnosti se zaista privlače! Svjetske breakdance legende, skupina Flying Steps, i operni redatelj Christoph Hagel, svijetu će u 70-minutnoj predstavi pokazati da se energične breakdance figure s baroknim fugama Johanna Sebastiana Bacha slažu kao prst i nokat, a publika diljem svijeta imat će priliku opušteno uživati u čarobnom ugođaju, baš kao uz muziku dobro ugođenog klavira. Granice su zauvijek pomaknute. Notu po notu, korak po korak, uz klavir, čembalo i ritam elektronske glazbe, ansambl će plesnim figurama preskakivati granicu između ozbiljne muzike i moderne urbane kulture mladih, povezujući ih onako kako se dosad činilo nezamislivim. Publika će vidjeti i čuti jednu predivnu, nesvakidašnju priču koju će dugo pamtiti.

Prva europska turneja predstave Red Bull Flying Bach 2011. godine oduševila je i publiku i kritičare. Sva su mjesta bila rasprodana, a za jednu od predstava u rekordnom roku od svega 50 minuta. U Europi su granice pomaknute, a sad je vrijeme da spoj baroka i breakdancea osvoji svijet.

O vlastitoj predstavi u nesvakidašnjem stilu skupina Flying Steps je dugo maštala, a dugogodišnja suradnja s Red Bullom je okrunjena i njihov je san dobio krila s kojima će obići svijet. Osnivač skupine, Vartan Bassil, objašnjava da su se raniji pokušaji povezivanja breakdancea s klasičnom glazbom svodili isključivo na kombinaciju pokreta i ritma. Red Bull Flying Bach je, objašnjava Bassil, nešto sasvim drugačije, jer plesači daju mnogo više od plesa. Udahnuli su život Bachovom dobro ugođenom klaviru, i pred očima publike pokretom pričaju priču. Redatelj Christoph Hagel dodaje kako se publika od Hrvatske do Japana u predstavu može lako uživjeti, a breakdance figure su sjajne, baš kao i Bachove fuge!

Možemo najaviti da Red Bull Flying Bach na svjetsku turneju kreće upravo iz Hrvatske! Prva predstava će se održati 3. maja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a uslijedit će još dvije predstave u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, 5. i 6. maja. Nakon Hrvatske, skupina Flying Steps će do kraja godine nadahnuti publiku u još 12 zemalja, a raspored svjetske turneje donosimo u nastavku.

Ulaznice za hrvatske predstave kreću u prodaju početkom aprila, a poveznice s prodajnim mjestima - kao i sve dodatne informacije - moći ćete pronaći na redbull.ba.

Red Bull Flying Bach svjetska turneja 2012.:

Hrvatska
Pula: 3. maj, Istarsko narodno kazalište
Zagreb: 5.-6. maj, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Gruzija
Tbilisi: 13.-14. jun, Shota Rustaveli National Theatre
Norveška
Oslo: 15.-16. septembar, Oslo Concert Hall
Libanon
Beirut: 22.-23. septembar, Casino Du Liban
Katar
Doha: 25.-26. septembar, Drama Theatre, Katara
Ujedinjeni Arapski Emirati
Dubai: 28.-29. septembar, Madinat Jumeira
Italija
Firenca: 3. oktobar, Teatro Della Pergola
Torino: 6.-7. oktobar, Teatro Carignano
Švedska
Stockholm: 12. i 14. oktobar, Stockholm Concert Hall
Göteborg: 20.-21. oktobar, Gothenburg Concert Hall
Ukrajina
Kijev: 26.-27. oktobar, Ukrainian National Opera
Češka
Prag: 30. oktobar - 1. oktobar, Karlin Theatre
Japan
Tokio: 8.-9. novembar, Orchard Hall
Osaka: 15.-17. novembar, Osaka City Central Public Hall
Švicarska
Lausanne: novembar 
Luzern: 5.-8 decembar, KKL
Rusija
Moskva: decembar
St. Peterburg: decembar

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji