261111MU030.jpg

Na sceni moskovskoga Cirkusa Nikulin sinoć je održano najelitnije B-Boying natjecanje na svijetu, svjetsko finale Red Bull BC One. Novi svjetski šampion za 2011. je Amerikanac – Roxrite.

Među šesnaestoricom takmičara bilo je mnogo onih koji su smatrali da s punim pravom zaslužuju naslov najboljega. Nisu pritom bili u krivu, međutim, pobjednik je mogao biti samo jedan, a prestižni naslov na sinoćnjem finalu osvojio je Roxrite. U finalnom battleu s pozornice ispratio jeLittle G-ja uvjerivši svojim nastupima žiri i publiku da upravo on zaslužuje pobjedu. Čisti pokreti i besprijekoran osjećaj za ritam samo su neka od obilježja njegovoga jedinstvenog stila. S obzirom na to da je u Red Bull BC One finalu već nastupio 2007. i 2008. godine, možemo reći i da je ovo bila „treća sreća“.

Pobjedom u Moskvi ostvarila mu se velika želja da prije nego što navrši 30 godina, što će biti sljedeće godine, osvoji jedini važan naslov koji dosad još nije osvojio.

U finalnom je battleu iskustvo nadvladalo mladenačku energiju koju je utjelovio 21-godišnji power-mover Lil G iz Venezuele. Svojim je akrobacijama Lil G publiku digao na noge, ali na kraju je ipak pobjedu odnio iskusni Roxrite.

Kvaliteta nastupa ove je godine dosegla vrhunac. Na sceni su se izmjenjivali vrhunski plesači, a svaki je battle bio energičan, atraktivan i uzbudljiv.

Red Bull BC One je od svojih početaka 2004. godine, kada je u Švicarskoj održano prvo takmičenje, prerastao u nešto poput Super Bowl breakdancea. O statusu ovog prestižnog takmičenja svjedoči i činjenica da je moskovske nastupe uživo putem interneta pratilo više desetaka hiljada fanova, a u mnogim su gradovima diljem svijeta, od Bombaja do Rotterdama, poklonici B-Boying scene takmičenje mogli pratiti na zajedničkim okupljalištima gdje je organizovano javno prikazivanje.

 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji