Red Bull Stripoteka Sarajevo 2012 photo Sulejman Omerbasic 38.jpg

Stripoljupci, zdravo, zdravo! Red Bull Stripoteka (ili “prvi demokratski strip izbori”) došla je do svog finala: u nedjelju, 15 jula, online glasačka mjesta su zatvorena i počelo se sa prebrojavanjem glasova kako bi se utvrdio dobitnik Nagrade publike. U međuvremenu je na vijećanje zasjeo i Visoki Savjet Strip Mudraca koji su činili Almir Šehalić, Adnadin Jašarević i Emir Pašanović (poznati i kao “stručni žiri”), te nakon dugog i učenog vijećanja donio svoju odluku o pobjednicima Red Bull Stripoteke.
 

Svoju odluku žiri je saopštio u utorak, 17. jula, na svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika u art kinu Kriterion. A odluka je ovakva:
1. mjesto osvojio je Mirza Latifović
2. mjesto osvojili su Damir Ruvić i Esmir Prlja
3. mjesto osvojila je Sara Lerota
 

Oni su osvojili i VIP ulaznice za 10. Međunarodni salon stripa u Beogradu, 27-30. septembra (svi troškovi uključeni: put, smještaj, VIP ulaznice + prilika za susret sa velikim strip autorima i izdavačima na zajedničkom ručku!)
 

Nakon prebrojavanje glasova publike došli smo i do imena dobitnika Nagrade publike a to je, sa 821 lajkova, Alen Ibrelić. On je kao nagradu dobio godišnju pretplatu na četiri strip izdanja izdavačke kuće AGARTHI COMICS po sopstvenom izboru. Za osam najboljih strip autora, koji su prošli preselekciju, predviđena je mogućnost objavljivanja u prvoj bh. antologiji stripa „ZBiRKA”.

Brojni ljubitelji devete umjetnosti koji su se okupili na svečanoj dodjeli nagrada u Kriterionu imali su priliku da uživaju u izložbi svih prijavljenih radova i upoznaju autore istih.
 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji