Orlando Duque - Red Bull Cliff Diving 2011 - Rapa Nui Red Bull Photofiles

Orlando Duque je pobjednik prve stanice Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2011.

Prvi turnir Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2011 održano je ovog vikenda na Uskršnjem otoku, na lokalnom jeziku zvanom Rapa Nui, kojeg lokalno stanovništvo naziva još i „Te pito o Te Henua“ tj. „pupak svijeta“. Iako je zbog razornog potresa u Japanu ovom otoku u središtu Tihog oceana prijetila opasnost od tsunamija pa se dio stanovništva s obale sklonio u više predjele, razorni valovi, srećom, nisu stigli do njegovih obala.

Takmičenje je pratilo 2.000 gledalaca, a deveterostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duque, ostvario je uvjerljivu pobjedu s više od 40 bodova prednosti pred drugoplasiranim Silčenkom.

Prije tačno sedam mjeseci Duque je pobijedio na zadnjoj stanici sezone 2010, što mu je osiguralo drugo mjesto u ukupnom poretku. Kolumbijac ovim rezultatom nije bio baš sasvim zadovoljan pa je već tada najavio da će u 2011. godini vratiti naslov. Nakon intenzivnih priprema za predstojeću sezonu, 36-godišnji Duque je svojim nastupom na njenom otvorenju svima pokazao koliko je odlučan u toj namjeri. Za svoj je posljednji skok na Uskršnjem otoku dobio desetku. „Kad sam skočio, osjećao sam da sam bio vrlo dobar, a kad sam izronio moj su osjećaj potvrdile i ocjene. Sretan sam!“

Na drugo mjesto plasirao se Rus Artem Silčenko, a treći je bio aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, čiji premijerni ovosezonski nastup nije bio baš sasvim uvjerljiv.

Od prvog treninga koji je održan u četvrtak, dvanaestoricu najboljih svjetskih skakača pomno je nadgledala „Manu Tara“. Ova ptica, jedna vrsta morske čigre, jedna je od najvažnijih predstavnica životinjskog svijeta na otoku. Njenu važnost dokazuje takmičenje Tangata Manu ("čovjek-ptica") koje se prije dolaska kršćanstva na otoku održavalo svake godine. Cilj takmičenja bio je domoći se prvog jajeta koje je te godine snijela Manu Tara. Takmičari su morali doplivati do otočića Moto Nui, gdje se jaje nalazilo, te sa jajetom doplivati nazad na Rapa Nui i donijeti ga do sela Orongo na samom vrhu otoka do kojeg se trebalo popeti uz strmu liticu. Pobjednik takmičenja bio bi proglašen "čovjekom-pticom" (Tangata Manu).

Manu Tara se inače rijetko viđa na dijelu otoka gdje je održano takmičenje Red Bull Cliff Diving, pa su stanovnici njenu prisutnost ovog vikenda proglasili dobrim znakom, predvidjevši da sigurnost takmičenja, baš kao ni sigurnost lokalnog stanovništva, neće biti ugrožena. Na Uskršnjem otoku predstavljen je i novi format takmičenja pa svaki takmičar izvodi tri skoka. Gledaoci su u zaljevu Mataveri Otay imali priliku vidjeti ukupno 52 skoka, jer je za nastup na Uskršnjem otoku „wild card“ dobio Brazilac Jucelino Alves de Lima jr., koji je završio na 12. mjestu.

Sljedeća stanica je Meksiko - na poluotoku Yucatan takmičenje se održava 10. aprila.

Red Bull Cliff Diving 2011 – Uskršnji otok – rezultati:
1. Orlando Duque (Kolumbija) – 471, 90 bodova
2. Artem Silčenko (Rusija) – 428,80 bodova
3. Gary Hunt (Velika Britanija) – 399, 65 bodova
4. Slava Polješčuk (Ukrajina) – 390,90 bodova
5. Michal Navratil (Češka) – 381,05 bodova
6. Cyrille Oumedjkane (Francuska) – 363,80 bodova
7. Jorge Ferzuli (Meksiko) – 255,90 bodova
8. Steven Lobue (Australija) – 253,20 bodova
9. Hassan Mouti (Francuska) – 244,80 bodova
10. Aleksander Kucenko (Ukrajina) – 244,40 bodova
11. Kent De Mond (SAD) – 234,40 bodova
12. Jucelino Alves de Lima jr. (Brazil) – WILD CARD – 232,90 bodova
13. Alain Kohl (Luksemburg) – 226,45 bodova
 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji