Kittinger-jumps

Pukovnik Joe Kittinger živa je legenda i inspiracija projekta Red Bull Stratos. Pogledajte neke od slika koje su zabilježene za vrijeme njegovog pada sa ruba svemira iz 1960. godine.

Joe Kittinger je čovjek sa krilima. Do danas je obavio više od 16,800 sati leta u više od 93 letjelice..

Joe je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističe nagrada za životno djelo za dostignuća u zrakoplovstva Smithsonian National Air i Space muzeja. Takođe je imenovan za počasnog Zlatnog viteza vojske SAD. Za vrijeme istaknute karijere u ratnom zrakoplovstvu SAD, Kittinger je služio kao testni pilot, te kao zapovjednik eskadrile

Godine 1960. Joe Kittinger je izveo svoj prvi slobodni pad sa ruba svemira, skočivši iz Excelsiora III na visini od 31,333 metara. Nakon toga je slijedio slobodni pad od 4 minute i 36 sekundi, pri čemu je dosegao maksimalnu brzinu od 988 kilometara na sat prije nego što je otvorio padobran na visini od 5,486 metara.
 

null

Pukovnik ratnog zrakoplovstva SAD, Joe Kittinger, unutar Excelsiora u Holloman bazi, Alamogordo, Novi Meksiko, SAD. Slikano 1960. godine.

  

null

Joe Kittinger i astronom William C. White za vrijeme projekta Stargazer, eksperimenta u kojem su 18,5 sati letjeli u otvorenom balonu sa helijem na visini 25,054 metra kako bi provjerili promjene u svjetlosti zvijezda. Slikano 13. decembra 1960. godine

 

null

 Joe neposredno prije rekordnog skoka.

 

null

 Posada na zemlji pomaže Joe Kittingeru da skine svemirsko odijelo nakon uspješnog skoka. 

 

null

Ista situacija, ali četiri sata kasnije.  

 

Njegovo nevjerovatno dostignuće iz 1960. godine učinilo ga je slavnim i najboljom osobom za savjetnika misije Red Bull Stratos, gdje će pomagati BASE skakaču i „Austronautu“ Felixu Baumgartneru u njegovom prvom supersoničnom padu sa visine od 36,576 metara.  

Photos © National Museum of the US Air Force/Red Bull Content Pool


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji