RBA_1101-1_420x594_PW_Poste.jpg

Hiljade pilota, desetine kvalifikovanih na cijeloj planeti. Papirni avioni lete širom svijeta u pokušaju da stignu do finala Red Bull Paper Wings takmičenja 2012. Ovo su tri kategorije za svjetsko prvenstvo (Maj 2012, Hangar-7, Salzburg, Austrija) – najduže vrijeme letenja, najveća razdaljina i akrobatska vještina. Samo jedno upozorenje: cilj je letjeti, a ne sletjeti.

Ko će biti svjetski šampion, po treći put će biti odlučeno na mjestu gdje su inače izloženi rijetki avijacijski eksponati. Odabrani studenti, čije će univerzitetske iskaznice biti dozvole za letenje, imat će priliku za nezaboravnu avijacijsku avanturu.
Dimenzije samog takmičenja su se za kratko vrijeme skoro udvostručile. Svoje predstavnike 2006. godine imalo je 48 zemalja. Više od 85 zemalja učestvovalo je u drugom izdanju takmičenja. Upravo sada, 500 kvalifikacijskih takmičenja u više od 85 zemalja je spremno za održavanje.

Sve što je potrebno jeste komad papira. Od manje je važnosti kakvu će formu taj obični komad papira (80g/m2) imati kada poleti iz ruke. Ono što treba učiniti je dobro razmisliti, napraviti letjelicu i isprobati aerodinamiku. Svaka vrsta pomoći ili dodatnih naprava zabranjeni su u kategorijama “najduže vrijeme letenja” i “najveća razdaljina”. Jedino je u kategoriji “akrobatske vještine” inžinjerima-amaterima dozvoljeno korištenje makaza, ljepila i drugih materijala.

Da li i ti želiš poletjeti? Da li misliš da znaš najbolji način savijanja papirnog aviona? Ili imaš snagu neophodnu za “najveću razdaljinu” ili “najduže vrijeme letenja”? Ili imaš viška kreativnosti koju želiš unijeti u “akrobatsku vještinu”? Ako je tako, prijavi se odmah.

Studenti u BiH će imati šansu da se bore za najboljeg pilota i to na kvalifikacionim utrkama koje će se održati 7.3. u Tuzli i 17.3. u Mostaru gdje će se također održati i bh. finale. Na kvalifikacije u Tuzlu prijavljuju se i studenti iz Banjaluke, dok se studenti iz Sarajeva mogu prijaviti na kvalifikacije u Mostaru. Nakon finala biće poznati bh. predstavnici na svjetskom takmičenju u bacanju papirnih aviona Red Bull Paper Wings.

Partneri bh. kvalifikacija su: Austrian Airlines, US Univerziteta Dzemal Bijedić Mostar i US Univerziteta u Tuzli.

Svaki takmičar se može okušati u jednoj ili više disciplina. Prijave i više informacija na www.redbullpaperwings.com
 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji