image_proxy_large.jpg

Seniorska muška košakaška reprezentacija BiH pobijedila je u srijedu ,teže od očekivanog, odabranu selekcju Latvije rezultatom 87:84.To je bila prva utakmica kvalifikacija za odlazak na Eurobasket 2013. godine koji se održava u Sloveniji. U ovaj ciklus bh. nacionalna vrsta ušla je sa novim selektorom - Aleksandrom Petrovićem.


Već u pripremama koje su trajale 35 dana prvi šef struke pokazao je da su čelnici Košarkaškog saveza BiH napravili pravi posao. Naš državni tim odigrao je nekoliko izvanrednih utakmica. Petrović je poznat po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na parketu.
 

Sada je spreman da sa BiH napravi iskorak.Šef državnog bh. tima modernizirao je i ubrzao igru. Oduševio je sve svojim radom i vizijom, izvukavši iz ekipe maksimum. Očito je da je naša nacionalna vrsta krenula jednom novom stazom.
Isto se očekuje u kvalifikacionim utakmicama koje su bitno drugačije od pripremnih - prijateljskih. To se upravo vidjelo u okršaju sa Latvijom koja se pokazala kao neugodan suparnik.


Inače, BiH je u grupi sa Latvijom, Gruzijom, Holandijom i Rumunijom. Prve tri reprezentacije plasirat će se na Eurobasket. Petrović smatra da su njegovi izabranici sigurni putnici u Sloveniju.
 

„Plasirat ćemo se na kontinentalnu smotru, to nije upitno. Možda će to biti supernirno, a možda ćemo imati teži put od očekivanog, ali sigurno idemo u Sloveniju“, isticao je Petrović kojeg su brinule određene slabosti u defanzivi.


„ Kroz pripremne utakmice shvatio sam da trebamo popraviti igru u odbrani. Igrači moraju igrati čvrsto u defanzivnim zadacima. Napad? Mislim da smo među najmoćnijim na Starom kontinentu po tom pitanju, ta faza me ohrabruje“, napominjao je Aco Petrović koji je nakon pobjede nad Latvijom naglasio.


„Imamo kratak roster igrača. U početku utakmice nismo odigrali kvalitetnu odbranu na šta sam upozoravao, a protivnik je pogađao trojke sa svih pozicija. Kasnije se uvukla nervoza, ali smo se vratili kada je bilo najvažnije. Određene slabosti koje smo pokazali u ovom dvoboju pokušat ćemo ispraviti. U subotu već gostujemo u Holandiji i idemo po novu pobjedu“, podvukao je selektor bh. reprezentacije.
 

Još jedan od razloga za optimizam u kvalifikacijama je izvanredni Mirza Teletović. On će biti neupitni vođa aktuelne generacije. Protiv Latvije je bio najefikasniji igrač bh. tim sa 24 poena.
 

On je novi član NBA ekipe Brooklyn Netsa. Proteklih sezona pokazao je kakav potencijal posjeduje. Bio je jedan od najboljih igrača u Evropi, što nije ostalo nezapaženo od strane skauta najjače lige svijeta. Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan skok, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori odlike su ovog igrača iz Jablanice.
 

Gotovo je sigurno da će biti noćna mora svim suparnicima bh. selekcije koji će morati smisliti na koji način zaustaviti Teletovića, a samim tim i košarkaške Zmajeve.
 

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama:
Holandija - BiH (18. augusta)
BiH - Gruzija (21.augusta)
Rumunija - BiH (24. augusta)
Latvija - BiH (30. augusta)
BiH- Holandija 2. septembra)
Gruzija - BiH (5. septembra)
BiH - Rumunija (8. septembra)
 


Komentari

    Dodaj komentar

    Potrebno popuniti sva polja
    Dozvoljeno samo 200 karaktera :
    Potrebno upisati riječ na lijevo pa kliknuti "Pošalji Komentar"

    Tekst Detalji